OS X pe un Intel NUC

Acum aproximativ un an și jumătate mă tot batea gândul ce să fac și cum pot instala OS X pe laptopul meu știind că nu e așa usor. Am reușit să îl instalez doar în mașină virtuală cu VMware după multe bătăi de cap. Instalasem versiunea Mavericks dar i-am facut upgrade la Yosemite.

După vreo două săptămâni de meșterit prin el și văzând că merge greu(pe atunci aveam doar 6 GB RAM) am renunțat la idee și mi-am văzut de alte planuri și testat alte distribuții de Linux.

De când am început facultatea voiam să îmi cumpăr un Mac mini șă învăț și eu câte ceva despre OS X pentru că vara asta primisem mai multe telefoane de la prieteni că au nu știu ce probleme cu Mac-urile și eu nu știam să le răspund. M-am uitat să văd care este mai ieftin dar în același timp performant dar nici unul nu mă satisfăcu mai ales că începând cu modelul din 2014 nu îi m-ai puteai modifica cantitatea de meomorie RAM ceea ce mi se părea un lucru stupid. Și tot butonând și căutând alternative pe care se putea instala OS X am dat peste Intel NUC. Aceste Mini PC-uri mi se păreau interesante și mă bucură faptul că puteam să aleg eu cantitatea de memorie RAM și stocarea. La început nu le puteam deosebi variantele cu suport pentru HDD/SSD de 2,5 inch pană am dat peste această pagină care prezintă diferențele de la o variantă la alta. Inițial optasem pentru NUC5i5RYH dar m-am gândit că NUC5i7RYH era mai puternic și mai bine ceva mai bun. Am vrut versiunea cu suport pentru HDD/SSD de 2,5 inch deoarece puteam pune hardul din laptop la nevoie.

În această vacanță am reușit să îmi cumpăr NUC-ul și spre uimirea mea magazinul de la care l-am luat a inclus un SSD Kingston V300 de 240 GB și 4GB RAM(pentru mine cam puțin dar în viitor o să îi mai adaug 8GB).

La majoritatea tutorialelor la care m-am uitat necesitau un mac real sau un sistem care sa ruleze OS X pentru a putea face stick-ul bootabil, dar am dat peste un tutorial în care este prezentă o metoda de a face stick-ul bootabil din Windows cu un anumit program. După vreo 10 încercări cu diferite imagini totul a fost un esec total și am sfârșit prin a instala Windows 8.1 și să ii fac upgrade la 10.

Ziua următoare am plecat la Toplița la o prietenă câteva zile să mă relaxez dar în mintea mea era încă ideea de a pune OS X pe NUC și am reușit să găsesc rezolvarea la problemă.

Mai jos am să vă scriu etapele pentru a instala OS X pe orice versiune de NUC. Înainte de toate aveți nevoie de un PC(cu cel puțin 4GB RAM), un stick de minim 8GB și nu în ultimul rând multă, multă răbdare.

Pasul 1: Cum mulți nu au un dispozitiv care rulează OS X va trebui să îl instalăm în mașină virtuală pentru a putea face stick-ul bootabil cu OS X. Tutorialul de mai jos este singurul în care sistemul rula(nu contează că este pentru OS X Mavericks deoarece noi vom instala pe NUC OS X El Capitan). Este același pe care l-am folosit și prima dată când l-am pus în mașină virtuală.

Pasul 2: În acest tutorial vă spune exact cum se fac toți pașii de instalare pentru fiecare versiune de NUC5 în parte. Câteva observații am de făcut:
a) descărcarea OS X El Capitan din App Store durează ceva timp. Fișierul are în jur de 6GB și mie mi l-a descărcat în vreo 3 ore.
b) la pasul 6) din Prepare Bootable USB Drive Installer, ținând cont că stick-ul va fi formatat și scris în mașină virtuală o să dureze cam 30-40 minute deci multă răbdare.
c) mare grijă cu setările din BIOS deoarece o configurare greșită duce la eșec, erori, restarturi.
d) pentru a descărca programele auxiliare din tutorial aveți nevoie de cont pe site. Contul se face foarte ușor și este gratuit.

În zilele următoare am să încerc să îl exploatez la maxim să văd de ce este în stare.
Acesta a fost unul dintre obiectivele propuse pe 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s