Puștoaica cu regiștrii PC#1

Zilele acestea am avut parte de o întâmplare amuzantă în domeniul  calculatoarelor.
Lunea trecută mă sunase o prietenă că i-a sosit noul laptopul și m-a rugat dacă pot să îi instalez Windows-ul pe el. Vine la mine mai pe după masă. Era o minunăție de laptop, I7, 8GB RAM, placa video dedicată cu 4GB VRAM și în plus ceea ce m-a surprins și m-a făcut să îl butonez și mai serios era faptul că era dotat cu Intel® RealSense™ Camera ceea ce până atunci testasem doar la Dreamhack Cluj-Napoca 2015.

I-am instalat cu succes Windows 8.1 și stiind că are Windows Defender îi spun că nu îi mai pun si antivirus că știe ea pe unde umblă. Toate bune și frumoase două zile până când într-o seară mă sună disperată că ea a umblat pe undeva și a stricat un program, îi răspund să dea un search și să caute programul și o să-l găsească și într-adevăr așa era cum spusesem. Peste alte două zile, seara mă pun în pat când primesc mesaj „Andrei, vezi că am descărcat ceva torrente și m-am uitat la ceva filme online și cred că l-am virusat că îmi tot apar niște chestii când intru pe net”. În sinea mea mă gandeam că a luat ceva malware/adware dar eram prea obosit și prost dispus ca să i-l fac că și așa avusesem cu ea înainte o discuție pe teme de viață si despre cum noi de la Calculatoare înțelegem calculatoarele și le vedem diferit față de ceilalți așa că i-am spus să și-l rezolve singură că nu mai aveam nici un chef să o aud.

Până ieri dimineață am avut liniște când îmi scrie că a încercat să-l repare dar nu a reușit. Puțin sictirit și cu chef de învățat pentru facultate, îi spun să își instaleze TeamViewer să văd ce-o umblat prin el. Intru în laptop, dau pe Chrome, surpriză, un motor de căutare de ăla nenorocit pe care îl dai jos greu de tot. Reușesc să elimin extensiile și să curăț pe acolo browsereul și dau să îi pun Adblock, când ce să vezi, eroare la instalare. În sinea mea „Ce naiba are?”, încerc a doua oară – eroare – reinstalez din nou Chrome-ul – eroare și mă hotărăsc să intru pe net să văd ce e cu eroarea, intru frumos caut și văd motivul: Am în PC un malware care îmi blochează descărcarea extensiei. Mai caut prin PC, văd ca are instalat un program de curățat malware, dau și eu o scanare găsește ceva, le elimină, restart, degeaba. Pe lângă asta, la pornire îmi mai zice că primea ceva erori, mă uit să văd ce erori sunt și era exact cea mai rea chestie la care mă așteptam: missing .dll files. Și-o întreb pe dânsa curios:
– Ai șters ceva de prin laptop?
– Nu cred… sau stai cred că am intrat pe undeva și am șters.
– Mda… foarte fain, hai să vedem dacă putem face ceva cu fișierele pe care le-ai șters.

Încerc și metodele propusă de Microsoft pentru reparare dar degeaba. Erorile persistau și deja îmi bătusem cam mult capuț cu asta și îi spun ca astăzi să vină pe la mine să îi repun sistemul de operare. Vine fata, îi repun sistemul și de data asta îi pun antivirus, antimalware și adblock să fiu sigur că nu îl mai strică asa repede. Nu credeam că poți buși sistemul în mai puțin de o săptămână, ceea ce mă face să cred că unora le-ar trebui un sistem de operare care are la baza Linux, că viruși mai greu prinzi de acolo și fiecare comandă din linia de terminal pe care o dai este de bună voie.

So… Keep Your Computer Safe and Secure…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s